2012. augusztus 5., vasárnap

Balatonszárszó 3 - hurrá, nyaraló!


Mit nem adtam volna a nyolcvanas években azért, hogy nyaralónk legyen a Balatonon, közel a vízhez, kerttel, pár gyümölcsfával, hullámpalával és emeletre vezető falépcsővel. Sajnos nem volt, így meg kellett elégednem az úttörőtáborok faházaival vagy citrom- ill. narancssárga sátraival, de annak is megvolt a maga bája. A feliratos villákon kívül a hatvanas-hetvenes évek kulipintyói is különösen üdítő színfoltot hoznak a Balaton vízparti utcáiba. Itt látszik igazán, hogy a helyi tanácsok annak idején milyen engedékenyek voltak a parcellák méretének meghatározásánál, bár engedékenységüket nyilván nem a szocializmust serényen építő egyének második otthonhoz juttatása vezérelte. Így keletkezett egy sor aprócska telek picinyke hétvégi házzal, ahol mindenki megkísérelhette a gondtalan nyaralást, villanyrezsóval, otthonról kiszuperált szekrénysorral és étkészlettel. Gombamód szaporodtak ekkortájt a minimális alapterületű, gyakorta hullámpalával lefedett sátorházak, faházak és egyéb, könnyű szerkezettel és nagy leleménnyel épült nyaralók. Ki-ki igénye és pénztárcája szerint, sokszor saját kézzel és verítékkel építette fel azt a bizonyos, szívének oly kedves második otthont. A hatóságok pedig elnézően hagyták, hogy épüljön, aminek épülnie kell. És hiába lett azóta egy csomó új, minden igényt kielégítő, és -hadd nyavalyogjak már egy kicsit-, építészetileg többnyire nem túl dicséretes, ámde medencés, garázsos, full extrás nyaraló a magyar tenger partján, azért ez az időszak erőteljesen rányomta bélyegét a mai képre. Kedvenc szárszói kulipintyóim következnek, utánuk pedig a hetvenes évek elején publikált Hétvégi házak, nyaralók című könyvben megépítésre ajánlott egyedi és típusházak korabeli fotói, hogy lássuk mi volt a követendő példa. 

ez a kis házikó egy nagyobb ház kertjében áll, vendégszoba lehet
közkedvelt építészeti megoldás a sátorház, különböző anyagokból, itt fából
könnyűszerkezet hullámpalával
a fenti kulipintyóhoz tartozó privát vendéglátóipari egység
egészen tisztességes a belmagasság ezekben a sorházakban és terasz is van

klasszikus balatoni faház, hullámpalával
lapostetős típusház közvetlenül a vasút mellett terasszal és toldással- lásd köv. kép
 Buhera mátrix
 elfogult vagyok a terméskővel. az építőanyagok sorában nálam szorosan a tégla után jön.
kicsit kilóg talán a sorból ez a csinos kis ház
a kert is egészen kellemes 
remélem, ez csak a pincelejáró. huszárvágással oldották meg az ajtókérdést
ez a társasház ránézésre tipikusan hetvenes-nyolcvanas évek- vajon mért áll üresen?
ismerős függöny

Callmeyer Ferenc- Rojkó Ervin 1971-es könyvében óva int a nem kvalifikált építész, hanem "az alacsony képzettségű kis mesteremberek" által létrehozott, könnyen botrányos külsejű és a közízléssel szembemenő megoldásoktól. Az általuk javasolt nyaralókból ezek a kedvenceim: 
Kis nyaraló Ábrahámhegyen. Tervezte Kiss András, beépített területe 24 m2! Hihetetlen, de három hálója és beépített kandallója van. A minimalista dizájn és a fehér kubus miatt csak imádni lehet. 

"Varia" hétvégi ház, tervezte Callmeyer Ferenc és Vadász György. Könnyű szerkezetét hullámosított alumínium lemez fedi. Kizárt, hogy kánikulában 2 percnél többet bent lehetett maradni.

Letisztult formák a "Repkény" típusnyaralónál. Tervezte Márton István, beépített területe 30 m2. A WC-t kívülről lehetett megközelíteni.

Hétvégi ház a Balaton északi partján. Farkas Tibor tervezte, beépített területe 30 m2. Jó példa a kis telken, kis alapterülettel, de nagy férőhellyel felépített nyaralókra. Különleges a szerkezeti megoldása, fehérre meszelt vasbeton falakból és nagy üvegfelületből áll. A dizájn hamisítatlan hetvenes évek, nekem bejön. 

Lábakon áll a TÁTIKA típusnyaraló. Hófer Miklós tervezte és 40 m2. Elsősorban vízparti fekvésű telekre ajánlották, ahol a talaj vízállása indokolta a lábra állítást. Az épület alatti tér szolgálhatott garázsként vagy pingpongozóként.

Dul Dezső terve a "Fagyöngy" típusnyaraló, amelynek beépített területe 40 m2. Két hálófülkét rejt és 6 személy befogadására alkalmas. Ilyen és ennek hasonló variációiból sok van még most is. A magyarázat az egyszerű, de szerethető forma mellett a téglafal szerkezet, amitől sokkal tartósabb, mint könnyűszerkezetes társai. A violinkulcs miatt pedig igazi gyöngyszem.

Ráadás: Időkapszula egy bélatelepi nyaraló belsejében, egy kedves barátnőmnél.

Forrás: Callmeyer Ferenc- Rojkó Ervin: Hétvégi házak-nyaralók (Műszaki Könyvkiadó, 1972)


7 megjegyzés :

  1. Hát, ez nagyon tetszett! Tök jó volt visszamenni az időben. Hm, meg különben is, idén még nem voltam Balcsin... A saját gyártmányú nyaralók nekem jobban bejönnek, mint a javasoltak. Bár az az első, a kocka, az nagyon aranyos! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm.Én is szívesen visszamennék az időben, de amíg ez nem lehetséges megelégednék egy rövid balatoni nyaralással;)Nekem bejön a violinkulcsos is nagyon, meg a lábakon álló, meg a Repkény is. És az első, hát persze.

      Törlés
    2. Szuper a blog!! A Velencei-tó környéke is hasonló lehet.

      Törlés
  2. Remek blogbejegyzés! Nekem is a bejön a 70-80-as évek. Ezek a nyaralók elsősorban nekem a sík Déli Partot idézik. Érdekelne egy északi verzió is!

    VálaszTörlés
  3. A héten vettem meg az említett könyvet. Az ábrahámhegyi kis nyaraló azonnal kedvencem lett. Arra keresve jutottam ehhez a bejegyzéshez. Nem tudja esetleg (vagy valaki más) hogy áll-e még?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klaudia,
      sajnos nem tudom megvan-e még, de hátha valaki ideírja majd egyszer... :)

      Törlés
  4. Klassz volt nézegetni a képeket, tiszta gyerekkorom. Azért az megnyugtató, hogy nagy nevek is tudnak tévedni (lsd. CF és Vadász G
    György kutricái)

    VálaszTörlés