2012. december 23., vasárnap

Karácsony huszadik század módra

Szeretem a régi képeket, a karácsonyfa körül álldogáló-üldögélő, szépen felöltözött embereket. Jó nézni, hogy az Ünnepre a férfiak öltöny-nyakkendőt vettek, hogy megadták a módját. Nem olyan szép szabályosak  a fák, inkább suták, de bámulatosan állnak rajtuk a gyertyák. Mi utoljára gyerekkoromban mertünk ilyen merészet tenni, gyertyát a fára biggyeszteni. A Fortepan, amit nem győzök dicsérni, remek karácsonyi fotókat kínál. Ám senkinek nem javaslom, hogy egy ültő helyében megpróbáljon végigkattintani az egész századon egyetlen téma után kutatva, hisz most már 20214 kép van... Schoch Frigyesékkel kezdünk, aki hihetetlen gyűjteményt hagyott ránk, a sor végén pedig privát és családi fotók jönnek, fiókok mélyéről és régi albumokból. Hát, ilyenek (is) voltunk... Nálunk az oviban Amálka néniék különösen nagy gondot fordítottak az ünnepi fotózásokra, így lett, hogy a gondosan fésült haj, a baba és a bugyuta mosoly karácsonyi üdvözlőlap formájában fennmaradt az utókorra. 


A Schoch család a Váci utca 55-ben lakott, a képek is valószínűleg ott készültek.
gyönyörűek a játékok
két Barbi
tükörben ezt hozta a Jézuska...
fotók.  FORTEPAN

saját kép
saját kép
saját kép
saját kép
saját kép
Hiányoznak a régi, bevásárlóközpont-mentes ünnepek, azok a huszonnegyedike délelőttök, amikor előkerült a DIY papírfüzér, a minden évben rendre nem működő égősor (az a fránya soros kapcsolás!), a rémes piros csúcsdísz, és az ilyenkor szokásos, nélkülözhetetlen szócsaták, mikor, milyen sorrendben, ki, mit csinál és hogyan osztjuk el a feladatokat. Mindennek ellenére az akkori ünnepek sokkal inkább ünnepek voltak. Még akkor is, ha a régi naplóimban vadászni kell a pozitív gondolatokat, végtére is olyan jó volt egymagamban nyavalyogni. Ahogy tavaly is, most is elővettem az egyik teleírt füzetet a nyolcvanas évek közepéről,  hogy segítsen emlékezni. A téli szünet kitörése nem dobott különösebben fel, viszont december 23-án "rengeteget lemezeztem és Queent veszek fel a rádióból", de fájdalom, a Beatrice-LGT-Omega koncertlemezt hallgatva "a Meditáció c. számot mintha csak én írtam volna, totálisan magamra ismertem a szövegében". Aztán másnap némileg enyhültek a kínok, amikor egy táskát kaptam a fa alá, amit ugyan "fogalmam sincs, hogyan fogom megszokni", valamint könyveket és KFT lemezt. December 25-én moziban voltam Kriszta nevű barátnő-osztálytársammal, a "Várlak nálad vacsorára" című "olyan kis hülyeség"-et néztük. Másnap rendre leírtam, mit adtak a tévében, hát naná hogy egyszerre ment két jó film az egyesen és a kettesen, egy amerikai musical és a francia Pofon, ez utóbbi nagyon jó volt. Idén nem is tudom mi lesz, ne nézzenek tévét, inkább együtt lessék meg a fényvillamost, ünnepek alatt a 19-es jár a Batthyány tér és a Kelenföldi pu. között.

saját kép

Mindenkinek békés, boldog ünnepeket!


Képek: FORTEPAN és saját.  
Ez utóbbiakat külön jelöltem  és kéretik nem felhasználni őket,  lásd jobb oldalt, legfelül a széljegyzetet is. 
Köszönöm. 

6 megjegyzés :

 1. Neked is boldog ünnepeket! És köszi a blogodat, hogy van! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Neked is és köszönöm, hogy olvasod:) örülök, ha tetszik!

   Törlés
 2. Nagyon különleges karácsonyi gyűjteményt állítottál össze és remek hozzá a kísérőszöveg is. Békés karácsonyt kívánok!!

  VálaszTörlés
 3. Az ajándékokat bontogató gyerekek a képeken olyan "jól neveltek". Aztán, lehet a következő el nem készült képen már marták egymást a játékok miatt - nem tudjuk már meg. ;) Vicces kép a huncut kislány ujjával a szájában és jobb oldalon a fiatalember, akit jól beleültették a fába, mintha egy nagyra nőtt ajándék lenne. :) Nagyon jó volt olvasni, már vártam! A személyes élményekkel, sokkal valóságosabb is lett a karácsony. Köszönöm, hogy visszahoztad a régi ünnep igazi hangulatát! :)Békés ünnepeket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A régi képek nagy része az ideális Karácsony, család, szép ruhában körülüli a fát... De nem lenne kerek a saját emlékeim nélkül, hát azok meg ilyenek (is). Örülök, hogy tetszett, én egy csomót nevettem a naplókon, nyilván csak a nyomdaképes kivonatot tettem fel:) A meditáció című számra meg persze nem emlékeztem, rá kellett keresnem a youtube-on, de hát az maga a depresszió, de az is vicces, mert visszatekintve egyáltalán nem volt rossz az az időszak, sőt...
   Neked is boldog Karácsonyt!

   Törlés