2014. május 10., szombat

VIII.kerület, Rökk Szilárd utca

Rökk Szilárd utca, a Somogyi Béla utca folytatása a Gutenberg tértől a Krúdy Gyula utcáig. Régen ezt a szakaszt is úgy hívták, lásd az egyik képen. A SALVE felirat egy "Józsefváros védett értéke" felirattal ellátott házat díszít, ami egyben az utca leglepusztultabb épülete 1895-ből. Az itteni épületek többsége is akkortájt épült, kivéve talán a vége felé a szecessziós homlokzatú házat. A zöld üveg berakásos barna kapu is ehhez tartozik. Szívesen megnézném belülről, ellenfényben. Meglepő dolgok itt is vannak, pl itt működik Zágon Rezső és Rudolf kard- és fegyvermíves műhelye, de sajnos ott jártamkor nem volt nyitva. Régebben volt az utcában Szabó Ervin fiókkönyvtár és egy Micimackó téka is, ezek bezártak. A foghíjtelken viszont semmi sem változott, a tűzfalak pont ugyanúgy néznek ki, mint tavaly ilyenkor és működik a parkoló. És ez még a nyócker lájtosabb része, a körúton innen. Péntek délutáni képek.


Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

3 megjegyzés :

  1. Az üres szobafalakhoz pedig érdemes egy pályázatot hirdetni, ki milyen életet képzel hozzájuk az eltelt gondolom évszázadból. Megint szépeket mutattál.

    VálaszTörlés
  2. Régebben sokat jártam arrafelé, mert a nagyszüleim a párhuzamos Mária utcában laktak... a körúti posta felől jövet néha levágtam a kanyart, és nem mentem el a Guttenberg térig, mivel a Rökk Szilárd (akkor még valóban az is Somogyi Béla volt) u. 3. és a Mária u. 2. között átjáróház van :) Már régóta zárják a kaput, persze, de esetleg érdemes lenne oda is bekukkantanod egyszer! Meg a Mária u. 11. úgy-ahogy megmaradt, de jobb sorsra érdemes szecessziós homlokzata is megtekintendő, ha esetleg nem ismernéd.

    VálaszTörlés
  3. Az ures telken allo epuletben kezdte el Rakosi Szidi 1893-ban mukodtetni az azota legendassa valt szini tanodajat.

    VálaszTörlés