2015. március 15., vasárnap

A negyedik szülinap és megint Kőbánya

Mustár és sör reload. Pontosan négy évvel ezelőtt tettem fel az első képeket a blogra. Négy napos hosszú hétvége volt, emlékszem hogy az egyik nap Budára mentünk modern villákat nézni. Azok a képek a Kozma Lajos féle Havas villa kivételével azóta is a mappában porosodnak. Ha sikerül valamikor még egyszer végigjárni a helyszíneket, akkor tán megint érdekesek lehetnek...
De 2011. március 15-én a Globus Konzervgyár egykori épületénél voltunk Kőbányán, így a napokban, amikor eszembe jutott az évforduló, tudtam hogy ide mennék vissza, megnézni hogy mi változott azóta. A maiak alapján azt tudom mondani, hogy tulajdonképpen semmi. Ugyanúgy le vannak zárva egyes épületek, egy részük ki van adva, a biztonsági őr ugyanolyan bizalmatlan, megvan a KUTYAHARAP felirat is még, és a pécsi Zsolnay gyárból származó, Mátyás király védjegyet ábrázoló mozaik (műemlék!) is ugyanúgy csillog. Míg egy régi épület életében négy év tán nem tűnik soknak, egy hobbiból, munka után írt blog életében biztosan tudom, hogy az. Azóta minden megváltozott, máshogy járok a városban, más programok érdekelnek, hihetetlenül klassz embereket ismertem meg, nehezebb a táskám, többet járok kényelmes cipőkben és kevesebb a "szabad" időm. Persze akkor még fogalmam sem volt, mi lesz ebből, azt sem tudtam, mit akarok vele, csak meg akartam osztani a képeimet. Hogy heteket töltök majd régi épületek és lakóik utáni kutatással, eszembe sem jutott. De ennek így kellett lennie. 
És akkor jöjjenek a mai képek, először a Kocka utcából, ahol akkor is bekukkantottam a Globus egyik régi ajtajának betört üvegén, és most is nagyjából ugyanaz a kép fogadott. A kerítésen végigfutó piros feliratot a szlogennel akkor észre sem vettem, pedig a fővároshoz már akkor sem volt közük, jelenleg ezen a néven Debrecenben gyártanak zöldségkonzerveket.

A "Budapesti Konzervgyár Központi Gyárrészlege" táblát elvitték.

A legklasszabb a Maglódi úti csodálatos vörös téglás épületegyüttes, amiről röviden csak annyit, hogy ebben a tömbben először a Király Serfőzde, utána a Deutsch Malátagyár, majd a Fővárosi Serfőző működött (innét az FS rövidítés a mozaikon, Mátyás király pedig a róla elnevezett sör miatt került rá). 1943 után a Dreher Sörgyáré lett, később a Globus Konzervgyár vette a birtokába. Pár éve sokat beszéltek az épületről egy forgatás kapcsán, igaz, ehhez Brad Pitt neve kellett. Jelenleg egy vállalkozói park működik a telepen, bérlésre és lízingre kínálnak műhelyeket és raktárakat. Az épületekről bővebben ittitt és itt.A Kada utca sarkán álló, valószínűleg lakóház udvara nekem tiszta Anglia...

... és kicsit odébb, a Maglódi úton egy másik: 

Ezen a sarkon megnyílt egy másik időkapszula:

2009 óta nem működik már a járműjavító sem a Kőbányai úton:
Műemlék lett az épület.

Szemben, az út másik oldalán a Ganz Kapcsoló- és Készülékgyártó  Kft épülete, aminek alján, szinte végig, az épület teljes hosszában régi, piros és kék festékkel rajzolt feliratok bújnak nyomokban elő a szocializmus idejéből:

a legjobb művezető?
Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki olvas és építő hozzászólásaival, biztató szavakkal segíti életben tartani az inspirációt és a kitartást, ami nélkül biztosan nem lett volna negyedik születésnap. Abbahagyni eszem ágában sincs. Ígérni és kérni viszont nem szeretnék és nem is merek semmit, majd úgyis alakulnak a dolgok...

Köszönöm P-nek, aki nélkül ...

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

6 megjegyzés :

 1. Hát ez zseniális poszt. (az erdetit is csak most láttam először). Tartalmas kis 4 év volt - Neked jár a köszönet Cicavirág!

  VálaszTörlés
 2. Boldog szülinapot!
  Mi köszönjük a városjáró sétákat és a részletes leírásokat. Sok sikert a következő négy évhez :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm és viszont kívánunk hasonlókat :)

   Törlés
 3. Boldog születésnapot! Elgondolkodtató gondolatok a bloggerkedésről. Öröm, hogy mások is úgy látják, hogy ettől megváltoznak és egy kicsit a világ is körülöttünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, igen, attól változik meg hogy mi megváltozunk és máshogy tekintünk mindenre. Talán így.

   Törlés