2011. április 23., szombat

Falk Miksa u. 30.

A száz éves házak ünnepén a Falk Miksa utcában is jártunk, most a 30-as számút szeretném bemutatni.
Öt emeletes, belsőudvaros, premodern bérház, tervezője a mindössze 45 évet élt, kiváló Ágoston (Adler) Emil. Az építész a Műegyetemi diploma megszerzése után hosszabb időt töltött Olaszországban, amit berlini és párizsi tartózkodás követett, aztán itthon nemcsak menő bérháztervező lett, de banképületeivel és fürdőivel is méltán szerzett nevet. 
Övé a Váci út 34-beli, erdélyi motívumokkal díszített Krayer-ház, a nemrég gyönyörűen felújított Hungária-fürdő egykori úszócsarnokának  és gőzfürdőjének terve a Dohány utcában, és egyik nagy kedvencem, a Hikisch Rezsővel koprodukcióban tervezett Astoria szálló is. A Római fürdő létesítményein testvérével együtt dolgozott.




Belső udvara:



Klassz a kék csempe:





A ház állapota olyan, mint a budapesti bérházaké általában, kívül-belül ráférne egy jó kis felújítás, de a részleteken látszik, hogy 100 évvel ezelőtt nagyon szép munka volt ez. A közös képviselő elmesélte, hogy a Palatinus házakhoz hasonlóan régen itt is volt központi porszívó, fűthető ruhaszárító és cselédlift, a belső udvar egy részét pedig üvegtégla borította, így a pince természetes fényt kapott. Ezek mostanra bebetonozódtak:


A másodikon pedig megmutatott egy lakást, ami évek óta üresen áll, és a nappalija így fest:


Lélegzetelállító. A klasszicizáló házassága a nyolcvanas évek óriásposzterével, ami egy kézzel barkácsolt falat fed. (Ha minden igaz, egy időben a hírös alföldi baromfifeldolgozó vállalatnak volt itt képviselete, de nem akarnám rájuk kenni a dizájnt.)


És ezzel az előtérrel veszünk búcsút:



Folytatjuk később a 13. számmal.


1 megjegyzés :

  1. Kicsit úgy érzem magam, mintha Rádai Mihály műsorát nézném, és mivel ez valahogy a gyerekkorom része volt, most hirtelen olyan fiatalnak érzem magam ettől. :-)
    Aztán mindjárt megyek a fürdőszobába, ahol szembejön velem egy hatalmas tükör. :-(

    VálaszTörlés