2013. április 1., hétfő

Egykor és most - Zichy utca 10.

A múlt hónapban elég sokat jártam a VI. kerületben. A Zichy utcában többször megnéztem egy közepesen lepusztult házat, aminek a kapubejárata felett egy sgraffito nyomai láthatók. Fent, a második emeleti ablakok fölött egy másik is volt, majdnem a homlokzat egész hosszában. Valószínűleg soha az életben nem restaurálták, de 1945 után biztosan nem. Ma a neten botlottam ebbe a képbe, és leesett az állam. Mert ez bizony ugyanaz a ház... 
Itt 1910 körül látjuk, Krausz Ármin fűszer és gyarmatáruk nagy és kiskereskedésével:

a kép forrása: FSZEK Budapest Gyűjtemény
Ez pedig a mai kép:



Dr. Weiss Jakab házát Révész Sámuel és Kollár József tervezte. A páros 1900-ban nyitott közös irodát, és körülbelül százötven családi- és bérházat, illetve középületet terveztek együtt. Kedvenceim a rózsaszín lépcsőházat magában foglaló szecessziós (és szerintem kicsit art decos) lakóház a Váci utcában, a Modern és Breitner Áruház épülete a Deák tér és a Deák Ferenc utca sarkán és beljebb az utcában a 17. számú épület, ezek mindegyike sokkal jobb állapotban van.
Bent nem voltam, de a homlokzatra ráférne egy alapos felújítás. A sgraffitok restaurálása mindent megváltoztatna, még talán a stílusban nem passzoló erkélytől is nagyvonalúan el lehetne tekinteni. És akkor már csak egy dolog marad, amitől meg kéne szabadulni, de ehhez az utolsó képekig kell görgetni az egerünk gombját. Ott majd mindenkinek kiszúrja a szemét a zöld rúd, amely a kőfej álla alól kinőve az üzlet cégérét tartja, most éppen egy szépségszalonét. A régi képen a kovácsoltvas díszt/konzolt sem találom, valószínűleg azt is később szerkesztették oda.








A világhálón kutakodva megtudtam, hogy nemcsak én figyeltem fel erre a házra, hanem Juci világa is, és az ő posztjából az is kiderült, hogy Ráday Mihály 1998-ban kiadott könyvében szintén tárgyalta a dolgot. Szóval egyrészt én csak utánuk kullogok, másrészt meg a könyv óta eltelt 15 év és még mindig pusztul a homlokzat.
Ha sikerül kideríteni valamit a házról, visszatérünk rá.

Frissítés, 2015. január 20.
A homlokzati rajz a Tervtárból, Révész és Kollár aláírásával. A tetőszerkezetet teljesen átalakították, lásd a lenti képet. Mintha nem is ugyanaz az épület lenne.



3 megjegyzés :

  1. Az első kép pár remek példa arra, hogy milyen pazar látványt nyújtottak a korabeli Pest épületei és az utókor mennyire hagyta azokat lepusztulni. Most persze a helyreállítás már sokkal több pénzbe kerülne - amire természetesen nincs keret. A posztodból tanultam is valamit! Én korábban még nem hallottam az sgraffito eljárásról. Most utána olvastam és megjegyeztem. Köszönöm :)

    VálaszTörlés