2014. július 22., kedd

A Mami-lak FonyódonA Mami-Lak történetéről nem tudok semmit. Mindenesetre, ha keresné valaki, közel van a vasútállomáshoz. Az ingatlan hirdetések között viszont megtaláltam, azt írják, hogy 1940-ben épült. 3 szoba plusz tágas nappali, gyönyörű színes cementlapokkal. Az egyik háló tágas, eredeti hajópadlóval és van még két kisebb, tóra néző hálószoba. A konyhának a hátsó udvar felé van kijárata, a fürdőszobában eredeti fürdőkályha! A hirdetés szövege szerint a tó 60 méterre van, ami kb igaz is lehet, bár én biztos többet mondtam volna.  
Valódi kis gyöngyszem, kár hogy előtte húz el a hetes út, így nyugodt visszavonulásra nemigen alkalmas. De nagyon remélem, hogy bárki csap le rá, megtartja a járólapokat, mert mindegyik gyönyörű. Idemásolom a képeket, mert ha leveszik a linket, sosem marad már meg milyen volt egykor, nem mintha a berendezés szép vagy ízléses lenne, de mégis... A konyhaszekrényt például biztos megtartanám, csak új színt adnék neki és nagy kár hogy a fürdőkályháról nincs kép. Bár a hirdetésben azt írták, "a teljesen felújítandó villa elhanyagolt állapotban várja következő gazdáját", ma mintha munkásokat láttam volna a kertben, és az a rengeteg, fóliával letakart cucc is arra utal, hogy talán már elkelt és az új tulaj nekiállt a munkának.


  
Frissítés, 2014.08.30-án: A villa minden bizonnyal elkelt, mint ahogy arról lentebb a második megjegyzés tanúskodik. 

Frissítés/2, 2014.november 16-án: A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán megjelent egy remek összeállítás Fonyód-fürdőtelep múltja képes levelezőlapokon címmel, Varga István szerkesztésében. Az alábbi képeslapot, amelyről kiderül, hogy a Mami-lak eredetileg Mária-lak volt, onnét másoltam: Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

5 megjegyzés :

 1. Kár az épületért.S mik a fóliával letakartak? Ez pusztán kíváncsiság. Én a cement lapokat is meghagynám, s eszembe jut róla Fodorka tegnapi pécsi sétája. Nem mindenkinek érték a régi, sajnos.

  VálaszTörlés
 2. Üdv !
  Nem kell megijedni, igyekszünk eredeti állapotban helyreállítani az épületet. A járólap sajnos szinte mind repedt, pattant, törött volt és megsüllyedt alatta a föld. De van egy cég, aki készít még ilyeneket. Türelem, nekünk is többet ér korhű állapotban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szuper hírek, köszönöm a levelet és nagyon örülök neki, hogy egy ilyen klassz villa ilyen gondos kezekbe került! Sok-sok szép nyarat kívánok Fonyódon és gratulálok a villához. És persze, ha esetleg lesznek képek, akár a felújítás alatt is, a fürdőkályháról, ha még megvan, vagy bármiről, ami érdekes lehet, örülnék neki, ha tudna küldeni egy párat erre a címre: kep.ter.blog@gmail.com. Köszönöm!

   Törlés
  2. Kedves Catflower !
   Sajnos a fürdőkályhával kapcsolatban nem tudunk mit tenni, ugyanis az eladók /örökösök/ már eladták az átadás előtt, így azt mi is csak egyszer láttuk. A felújításról készítünk képeket, de inkább a dokumentáció miatt és tanulságképpen. Mindenesetre azt el tudom mondani, hogy a ház eredeti építői nagyon kitettek magukért, példaértékű lehetne ma is.....
   Gondolom, ez elég egyértelmű.

   Üdv !

   Törlés
 3. A házat én is láttam a már felújított állapotában, gyönyörű lett azt elmondhatom. Képeket a Mária-lakról a következő linken lehet megtekinteni: http://marialakfonyod.hu/

  VálaszTörlés