2011. október 4., kedd

Kaposvár, a Hunyadi János laktanya magányos kapuja

A múlt: 
a Hunyadi János laktanya, amely a rakéták technikai kiszolgálását, javítását végző rakétatechnikai bázisnak adott otthont Kaposvár határában, a Füredi úton. Innen a Füredi II. elnevezés, a "becenév". Kicsit félve, de idemásolom, amit nálam mégiscsak jóval bennfentesebb, fórumozó férfiak írtak róla: "a gyakorlótér mögött magas téglafal zárta el az ott tárolt rakétákat, amelyeket "százlábúak" hordoztak és a sorállományú kezelők gyakran szereztek marásos sérüléseket a salétromsavas kerozintól."  Hű! Akárhogy is volt, lépjünk tovább és nézzük meg, mivé lett az egykori MRTB (Mozgó Rakétatechnikai Bázis).    


A jelen:







legalább lett egy táblája







a betonkerítés az út mentén hosszan megmaradt
egy másik bejárat a semmibe





A jövő: 
A tervek szerint északi oldalán biomassza erőmű lesz, egyébként pedig lakópark, de addig is jöhet a A kisvakond és a rakéta. Övék itt a tér. 


3 megjegyzés :

  1. Szentimrey Péter2016. március 8. 17:12

    Ha kell lerajzolom a külső területet.Az un "A" részbe nem volt belépési engedélyem , de ide a HT-ik jórészének sem.A "semmibe vezető kapu" az un "mühelykapu" volt.Egy másik forumon olvastam,hogy kis hatótávolságú rakéták voltak tárolva.Ez nem igaz .Atomtöltetű fejjel is felszerelhetők voltak.Amiket nem mi, hanem a szovjetek őriztek a "kis Moszkvában " Nagyvázsony mellett.

    VálaszTörlés
  2. Én 40 évvel ezelőtt itt az MN9983 MRTB telephely "A" területén voltam másfél évig és a SCUD-okkal töltöttem az időmet mint "O" anyag (bazi erős salétromsav) feltöltő rajparancsnok. Jó munka - és nagy szívás volt, de tetszett. Mellettünk voltak a LUNA rakétások - mint kis hatótávolságú száraz hajtóanyagos egységek.

    VálaszTörlés
  3. 1980-82. "K" ládás kocsi, ZIL131. Rajparancsnoki beosztással. Később Koroknay leváltott és a harmadidőszakra egy fejeskocsira kerültem. Kenyérszervós ZIL157-es volt, de legalább meleg volt benne télen, mert a fejet állandó hőmérsékleten kellett tartani...

    VálaszTörlés