2013. október 24., csütörtök

Angyalföld

Részlet az 1961-es Budapest útikönyvből: "A Szent István körúttal északra, ott ahol a modern világváros lakónegyedei nagy kiterjedésű gyártelepekkel ölelkeznek, Budapest egyik legváltozatosabb kerülete kezdődik. Füstölgő gyárak, fa- és vastelepek, fizikai elnyomás és szellemi sötétség - ez volt a régi Angyalföld. A felszabadulás után új élet született a helyén. A főváros legszebb, legkorszerűbb negyedei épülnek itt fel szemünk láttára. Ma már csak emlék marad a régi Vizafogó, a Tripolisz, a Tarnay rét; helyükön új, egészséges lakóháztömbök, gyártelepek születtek. Új házak emelkednek az Élmunkás téren, a Lehel utcában, a Béke utcában, a Thalmann utcában, a József Attila kertvárosban. A gondozott parkokban és tereken vidám gyermekek játszanak, a házak tetejéről a televízió T-alakú antennái integetnek, a modern áruházak és fényes kirakatú üzletek állandóan tömve vannak vásárlókkal."


Ezt most bontják:
Még most is igaz, hogy az egyik legváltozatosabb kerület, többek között emiatt is és most már sok más dolog miatt is szeretem (az Esztergomi úton a felújított indóház miatt, a Csángó utcai fiúk miatt, a Majomház miatt, a Tervtár miatt, ami gyalog 10 percre van, a Turbinai utcai ház miatt, stb) de ez is csak addig tart, amíg lassan, de biztosan le nem bontják az összes régi épületet, mint most a Gyógyászati Segédeszközök Gyárát a hatvanas évekből. Pedig ez nem volt romos.
A Váci úti százéves házakról, amiket lebontottak, utoljára itt írtam.

A képeket vegyesen válogattam az elmúlt két évből, került bele néhány vizafogói is. Némelyik nagyon friss, a legrégibb, a folyosón hesszelő kutya-macskával 2011 nyarán készült, a Forgách utcában, az Eucharisztikus Kongresszusra 1938-ban épült lakótelepen. 

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat, 
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához. 

8 megjegyzés :

 1. Nekem, aki Angyalföldön lakom, egészen más képek jönnek élő. (: de tény, hogy változatos, érdekes, jó itt lakni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. igazából nem akart átfogó, Angyalföldet bemutató poszt lenni, de ma, amikor észrevettem hogy lebontják a gyárat, kicsit eldurrant az agyam

   Törlés
 2. A kerület polgármestere és építészei viszont meg vannak róla győződve, hogy értéket mentenek és közvetítenek, rangos díjakat osztogatnak, fényezik magukat..ha a múlt emlékeit jobban védenék az irodaház építési láz helyett..talán jogos is lenne a büszkeség..

  VálaszTörlés
 3. Tudod, mikor először néztem ezeket a fotókat eléggé elszomorító volt a benyomásom, aztán ismét megnéztem, kiderült színesebb a kép. A táblákat nézve kicsit az elmúlt évtizedek történelme is visszaköszön. Az erkélyrácsos fotó a muskátlival, abban oly sok benne van!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazából nem szántam elszomorítónak, és teljes képnek sem, csak a szövegtől lett azzá, amit utólag mellé tettem, kicsit már bánom is. Angyalföldnek ezer arca van, én a lepusztultat is épp úgy szeretem mint az újat. Szóval inkább csak hangulat akart lenni, aztán érdekes, hogy kinek mi jön le belőle :)

   Törlés