2013. október 3., csütörtök

Elektrotechnikai Múzeum, Kazinczy utca

"Villanykészüléket ha vesz, örömteljes, jó éve lesz..."

Elektrotechnikai Múzeum a Kazinczy utcában és egy megkésett szülinap. Az én ajándékom az volt, hogy a Design Hét alkalmából kedd este felkapcsolt régi neonreklámokat megnézzük. Valójában semmi sem olyan volt és nem úgy történt, ahogy elképzeltem, de a végeredmény sokkal jobb lett. Először is, baromi jó az épület, kívül-belül. Aztán eszméletlenül fura és szürreális volt, ahogy a gyerekkoromat idéző Levendula, Mignon, Élelmiszer-csemege, Omnia feliratok között bevonultunk egy majdnem teljesen üres udvarra, ahol mégiscsak nyitva volt a borbár. Aztán később lett zene is, és erre koccintani kellett, először az elején, aztán még egyszer a végén. Merthogy hideg is volt. A két koccintás között megnéztük a múzeumot, ami eredetileg transzformátorállomás volt.  1934-ben épült, Gerstenberg Ákos és Arvé Károly tervei alapján. A belseje maga a geometria, egyszerre modern és art decos. 













ívlámpa
sok-sok fogyasztásmérő




A kiállítást is végignéztük, bár valószínűleg sokkal kevesebb időt töltöttünk volna el fent, ha nem kapunk spontán vezetést az egyik nagyon kedves ott dolgozótól. Az udvarban felszerelt, felújított neonreklámokat pedig a Design hét alkalmából nyílt kiállításra kapcsolták fel, egyébként nem égnek. 




Az épület múltjával kapcsolatos kutakodást és történetet ezúttal elblicceltem, de akit érdekel Budapest áramellátásának története, látogasson el ide, ahol elolvashatja a Miénk a ház remek képes összefoglalóját a témáról. A múzeum honlapján itt írnak az épületről.

Bármennyire is hiszem, hogy jól ismerem a várost, mindig az derül ki, hogy tele van meglepetésekkel.


Drága cimborámnak, R-nak.

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat, 
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához. 

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése