2012. július 11., szerda

Egy nap a Börzsönyben

Éreztem már a múltkori poszt befejezésekor, hogy a Börzsönnyel még nem végeztem, és félek, ez egy darabig így is marad. Bejön a hely. Szeretem hogy egyszerre vadregényes a táj és kissé retró az infrastruktúra, hogy más a régi tornácos házak homlokzata, mint nálunk Somogyban és hogy olyan helységnevek vannak, mint Kemence és Nőtincs vagy a Szobból továbbgondolt Boszob.
Aktuális kedvencem, Kemence ma ezer fős település, macskaugrásnyira a szlovák határtól. A 18. század második felében még Hont vármegye székhelye volt, erről a falu közepén, egy lanka után előbukkanó, fenyőfákkal körbeültetett és világháborús emlékoszloppal megtoldott romantikus épület árulkodik, ma általános iskola.






a hátsó front 
A kedvenc kemencei lakóházam elhagyatott tornáccal és színes üveggel: 






Vámosmikolán sem pezsgett különösebben az élet, viszont az ilyen sátortetős házak az egyszerűségük dacára nagyon üdítőnek hatnak a földszintes tornácos- és a szocialista éra falusi kockaházai között:



A Nagybörzsöny felé vezető úton beszálltunk az időgépbe és 200 évvel ezelőtt zuhantunk ki, itt: 



A faluba érve H. néni meghívott minket az augusztus 20-i búcsúra, ami a falu mesés fekvése és a régi házak meglepően nagy száma alapján egészen biztosan kihagyhatatlan, pláne hogy vízimalom is van és kisvasút az erdőben.


A Nagybörzsöny legszebb kerítése verseny dobogósai:
egyedi
klasszikus és rozsdás
vintage
Persze akkor még nem voltunk Kóspallagon, és nem láttam ezt a margarétásat: 


És végül Zebegény:



Folyt. köv.

2 megjegyzés :

  1. Szia! Nem csodálom, hogy megfogott téged a Börzsöny, mert tényleg nagyon szép...Zebegény az egyik kedvenc helyem. Régebben nyaranta többször is elbringáztam Sződligettől Zebegényig....Csak a kilátóba nem megyek fel, mert baromira tériszonyom van :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:)
    Tökjó hely, simán belefér a vidéki ház tervembe (ami egyelőre nagyon távoli persze, de jó álmodozni róla)

    VálaszTörlés