2013. december 26., csütörtök

Új képek és új funkciók a Fortepanon

Újabb 2000 fotóval bővült a Fortepan gyűjteménye, most ezekből válogattam össze a kedvenceimet. A bővítéshez külön bejegyzés is járt, érdemes elolvasni, mert egy csomó érdekes részlet kiderül az adományozókról és a képek megértéséhez is fontos lehet már ha valaki végigklikkeli az újakat (én több mint a felét láttam).   
Az elején jól ismert budapesti épületek és közterek jönnek, "kicsit" másképp. Némelyik egészen különleges kép, például mindjárt az első a Belvárosi templommal és az épülő Erzsébet híddal a hatvanas évek elején, vagy a Madách Imre út épületei az árkáddal, amiről nekem mindig a meg nem valósult sugárút jut eszembe, de ettől függetlenül ebből a szögből ritkán látni felvételt a vörös téglás házakról. 
Őket az Óbudai Múzeumtól ajándékozott, hihetetlenül erős és megdöbbentő képek követik Óbuda szanálásáról, ami 1966-ban kezdődött. Miközben vérző szívvel kattintgattam sorban őket, arra gondoltam, hogy a Tabánhoz képest milyen keveset beszélünk az egykori Óbudáról, arról, ami odalett valamikor a hetvenes évek elején, alig 40 éve. Pedig milyen házak, milyen kapuk...   A végén pedig jön egy csomó portré, csoportkép, esküvői fotó, egy gyönyörűen felöltöztetett szúrós szemű kisfiú, hangulatok, régi kávéfőzők, telefonkészülékek, sőt még Antal Imre is felbukkan...



Oktogon, és bármilyen hihetetlen, az IBUSZ iroda a mai napig megvan.
Kálvin tér
Még áll két épület a Lánchíd utca és a rakpart között. És közben újítják fel a kupolát.
Akkor még új lehetett az aluljáró, ami mostanra valószínűleg megszűnt.
Nagyjából '56 tájékán járunk, a Nagykörúton, háttérben a New York Palota.
Egyszer volt egy Óbuda:






Lajos utca 124: a ház ma is áll, szépen felújították! 
Lajos utca 124.
kontraszt

Egy esküvő képei:


a Kossuth téren, a háttérben a Magyar Általános Kőszénbánya bérháza










falusi lakodalomra tippelek, annak minden kellékével
Ruszki davaj haza


tornaóra Margit-szigettel
Remélem, hogy sikerült kedvet csinálnom a nézegetéshez (persze támogatni is lehet őket, ha valakinek van rá módja és úgy gondolja...) és szánom-bánom, hogy a dátumokat és az adományozók nevét képenként nem tüntettem fel, pedig megérdemelnék. Mire kész lett e poszt, kijöttek egy új bejegyzéssel, ami egyben a karácsonyi ajándékuk is, az új funkciókról, szóval, mostantól címkézésre fel!


Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat, 
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.  


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése