2014. január 6., hétfő

Ismét lesz Budapest100!


Talán értesültetek már róla, hogy idén is lesz Budapest100, a százéves budapesti épületek köszöntésére szerveződő program. Április 26-27-én ismét lakóházak és intézmények várják az érdeklődőket, akik máskor nem látható terekkel, nem hallható történetekkel találkozhatnak. A program ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

A Kelenföldi Hőerőműben 2013-ban, a Miénk a házzal.
Az elmúlt években a Budapest100 a főváros legsikeresebb civil ünnepe lett. Első alkalommal, 2011 áprilisában 50 budapesti épület nyílt meg 16 ezer érdeklődő számára. 2012-ben 35 lakóház és 25 intézmény nyitotta ki kapuit kb. 17 ezer látogató előtt. 2013-ban 50 százéves épület csatlakozott a programsorozathoz, és nosztalgia villamosok idézték fel a 100 évvel ezelőtti hangulatot. A résztvevők száma meghaladta a 18 ezret. 


A Budapest100 nem csak a műemlékekről szól. A program odafigyel a rejtett építészeti értékekre és az épített környezetre is. Emellett célja, hogy a képzett önkéntesekkel megvalósuló civil városi ünnep közelebb hozza egymáshoz az embereket.
Ha valaki úgy érzi, hogy lenne kedve és ideje önkéntesként segíteni a program megvalósulását, itt elolvashatja a részleteket és a linken található kérdőív beküldésével jelentkezhet is. 


Jómagam 2011-ben "csak" látogatóként, aztán kutatóként vettem részt, tavaly pedig a Balassi Bálint utca 25-ben voltam önkéntes. Az akkori élményeimet itt írtam le. A bejegyzést egyúttal kedvcsinálónak is szánom, főleg azoknak, akik eddig esetleg nem hallottak a programról vagy nem volt alkalmuk részt venni benne. A továbbiakban jön még pár kép az általam meglátogatott házakról és a végére belinkeltem azokat a bejegyzéseimet is, amiket a Budapest100 kapcsán, százéves épületekről írtam. 


Nyáry Pál utca 9, Karády Katalin egykori lakóháza: 

A Kelenföldi Hőerőműben: 

A Fertőtlenítő Intézetben: 

Lakóházak:
Balassi Bálint utca 25.

A vendégkönyvünk a Balassi Bálint utcában:


Hírekért a Budapest100 honlapját és Budapest100 Facebook oldalát érdemes figyelni. 
Az elmúlt években ezekről a százéves épületekről írtam (zárójelben a tervező neve):

Mester utca 34 (Himmler Miksa)
Veres Pálné utca 10  (Hubert József)
Hegedűs Gyula utca 32 (Vermes József)
Vas utcai iskola (Lajta Béla)
A gázgyári munkástelep (Almásy Balogh Loránd)
Régiposta utca-Váci utca sarok (Kőrössy Albert Kálmán és Kiss Géza)
Falk Miksa utca 13 (Fodor Gyula)
Falk Miksa utca 30 (Ágoston Emil)

Idén ünnepelnek az Astoria Szálló és a Naphegy utcai házak is, remélem, hogy lehet majd őket látogatni.  

Fedezzük fel és ünnepeljük együtt a 100 éves épületeket 2014-ben is!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése