2014. június 26., csütörtök

Egy délután képei: házak a Szív utca és a Rózsa utca között

A Kodály köröndről indultam, a terv az volt, hogy veszek valami apróságot a Vörösmarty-Király sarkán, és még beütemeztem egy Rózsa utcai házat a Fodor Gyula listáról. Nem siettem, a Szív utcában belógtam két házba is. Az első valószínűleg az 1890-es évek végén épült. Délután 4-kor voltam ott, klasszul sütött a nap, a zárt és lehangoló főlépcsőházból átmenekültem a cselédlépcsőre, ez úszott a napfényben. A második, a 11-es számú, fénykorában szecessziós házban kicsit mérges voltam a mindenkori IKV-ra, a lakókra és az egész mindenségre, hogy mért kell örökségünket így elherdálni, így végül is azt hiszem, egy olyan fotót sem sikerült csinálnom, amivel igazán elégedett lennék, de az enyémek után szívből ajánlom ezeket itt fekete-fehérben. A Szalmás Piroska Németh László utcában egy ház volt, amit nem lehetett nem észrevenni: a világoskék a francia-udvarral és a homlokzatot borító magyaros-szecessziós díszítőelemekkel. Jó lenne tudni, ki tervezte. Semmi mozgás nem volt, így ezt csak az utcáról, illetve a több házhelyet elfoglaló üres telekről néztem.

Szív utca 3-5 belseje
Szív utca 11.
Németh László ( Szalmás Piroska) utca
Németh László utca- Rózsa utca sarok
Németh László utca 4.

Jósika utca 25: monumentális homlokzat, előtte kis zöld tér. Ez az utca legszebbik háza, az erkélyes lakást rögtön ki is néztem magamnak. Fischer-házként jegyzik, 1900-ban tervezte Mezey Sándor. A bejárati kapu új, talán túlságosan is, főleg a homlokzathoz képest, de a belsőt még nem újították fel. További képek és egy szívszorító történet itt.

Jósika utca 25.

Visszasétáltam a Rózsa utcába, a Fodor Gyula házhoz, ahova eredetileg is készültem. A ház belseje felüdülés volt, klasszul felújították a belsőt, a homlokzatot, megvannak az eredeti burkolólapok, az udvarban a sárga keramitkockák. Középen egy kis kert van, hortenziákkal. Imádtam. Fodor 1904-es, a szecessziós vonásokat szolidan felvonultató épülete az egyik első munkája. Egy ideig lakott is benne.

Hasonló bejegyzések: Barát utcaJókai utcaRökk Szilárd utca, JózsefvárosFodor Gyula épületei:Hajós utca 25


Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

9 megjegyzés :

 1. Nemrég találtam rá erre a blogra, azóta totál rákattantam. Nem győzöm elolvasni az archív bejegyzéseket és csak gyönyörködöm és szörnyülködöm. Annyi, de annyi házat, ezzel együtt értéket kellene megmenteni Budapesten. Ahogy a képeket nézem, szinte szívom be a történelmet és elképzelem, hogy mennyi mindennek lehettek tanúi a pesti házak falai...
  Gratulálok a blog írójának és minden elismerésem!
  Zita

  VálaszTörlés
 2. Németh László utca 4., Körössy Albert, 1909

  Szív utca 11. – Szalmás Piroska utca 10., Heidlberg Sándor, 1908 körül

  Rózsa utca 22., Kondor Márton és Feledi József, 1908

  z

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdeklődnék, hogy a "Rózsa utca 22., Kondor Márton és Feledi József, 1908" információnak van-e valami forrása?

   Törlés
 3. vagyis:

  Szív utca 11. – Németh László utca 10., Heidlberg Sándor, 1908 körül

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönöm! érdekes hogy mindhárom majdnem ugyanabban az évben épült.

   Törlés
  2. ilyen megérzésed van! : )

   z

   Törlés
 4. Kedves Blogger!
  Nagyon szépek, néhol szívszorítóak a képei.
  Egyetértek, hogy a Jósika u. 25 az utca legszebb háza. Látná csak most!
  A Fővárosi Önkormányzat „Építészeti Értékvédelmi Támogatás 2015" programja keretében sikerül felújíttatni a homlokzatot. A nyílászárók maradtak, sajnos az IKV kau is, de így is fantasztikus a javulás!
  Üdvözlettel
  Wagner Zsófia SZB tag

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsófia! Köszönöm!
   Már készültem arrafelé de nagyon kevés időm volt mostanában.
   Remélem hamarosan sikerül.
   Üdv, Anita

   Törlés