2014. július 14., hétfő

Hajós utca 13-15.

A Hajós utca 13-15 szám alatti négyemeletes lakóház Jahn József tervei alapján épült 1898-ban. Az 1860-as években egy egyszintes épület állt a helyén, akkor még Hermina tér címen, aztán a fennmaradt tervek szerint ezt megtoldották, majd 1870-ben - amikor még nem volt Operaház a szomszédban-, orfeumot vagyis dalárcsarnokot építettek oda.  
Jahn József egy sor ehhez hasonló, hatalmas bérházat tervezett a századforduló tájékán, az egyik közülük az Eötvös utca 26 szám alatt volt, ahol hosszabb ideig lakott is. A további listát lásd a bejegyzés végén.


A Lakcímjegyzék szerint 1898-ban a 13-as szám Guttmann Mór, Béla és Lajos nevén volt, míg a 15-ös Stessel Jánosné tulajdona. A következő évben már látható a változás: a 13-15-ös szám, így egyesítve Jahn József nevén van. A dupla telekre valószínűleg befektetésnek építtette a négyemeletes bérházat, mint ahogy sok más esetben is. A levéltári dokumentumok szerint lakása nem itt, hanem a Damjanich utca 17-ben, az Eötvös utca 26/a-ban és a Rózsa utca 63-ban volt.  
A huszadik század első felében a ház viszonylag gyakran cserél gazdát, 1903-ban már Gróf Dessewffy Aurél, az utolsó országbíró a tulajdonos, őt 1916-tól Dr Weisz József követi, 1928-ban pedig már Krasznai Richárd nevén van. Az Országos Ügyvédi Gyám- és Nyugdíjintézet 1934-ben átalakította, a háborút viszont megúszta, nem kapott találatot. Bent a kapualjban még kissé megkopva is gyönyörű a mennyezet festése. Az udvarba lépve elámulok, részben az épület méretétől, másrészt a Jahn által előszeretettel, az összes általam látott bérházában alkalmazott lodzsás folyosótól, itt (is) gazdagon díszített oszlopokkal és kőbábos korláttal, amit bal oldalt egy függőfolyosón lehet megközelíteni. Én a főlépcsőházban voltam, de azon kívül még két másik is van. A ház minden apró részlete szépen kidolgozott, és szomorú leírni, mert ez kellene hogy legyen az alap, de külön élmény, hogy fel is van újítva.


Jahn József munkáiból összeszedtem egy kezdetleges listát, ami korántsem teljes, így bármilyen kiegészítést, esetleges észrevételt szívesen fogadok.

Rákóczi út 19- Szentkirályi utca 2
Dohány utca 20.
Eötvös utca 26/d
Izabella utca 49
Király utca 76.
Munkácsy Mihály utca 6
Rózsa utca 62
Szegfű utca 3 (itt lakott is)
Szentkirályi utca 6.
Szív utca 26
Szófia utca 15

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.


1 megjegyzés :

  1. OPERAHÁZ, tudja, melyik házban van a jegypénztár? Igen ez a ház az!
    Ez már történelem, a Hajós utca 13-15 szám alatti négyemeletes lakóház Jahn József tervei alapján épült 1898-ban. Mit gondol Ön, egy 3 generáción keresztül boldogan és szomorúan, minden élethelyzetet megélt ingatlannal kapcsolatban?
    Én azt gondolom, hogy minden szeglete egy mese és a ház minden kis zegzuga lépcsőházi fordulója egy szép gondolat. Három generációnk élt itt a házban, az Édesanyám virágai a 3.emeleten vannak, voltak. :(, meghalt 2023.január 25.én.

    VálaszTörlés