2014. november 23., vasárnap

Klösz György emléktábla avatás

Az Orczy Kultúrkert Egyesület a tizenkilencedik század legnevesebb fotográfusának, Klösz Györgynek állított emléktáblát a Kossuth Lajos utca 1-ben (Ferences Bazár). 1872-től itt volt a mester műterme a Ferences templom mögötti épületben, a harmadik emeleten. A tábla leleplezése előtt beszédet mondott Sándor Tibor, a Budapest Gyűjtemény vezetője, Lugosi Lugo László, a Klösz monográfia írója és meglepetésként Klösz György egyik leszármazottja is. A lépcsőházban kiállították Klösz fotóit. Fura volt a 140 éves lépcsőházban végigsuhanni az ő városán, néha ismerős, de még több ismeretlen, vagy csak képen látott, régen eltűnt épülettel. A Sugárúton (Andrássy út) még üres a telek az egykori Párisi Nagy Áruház helyén, a Gizella (ma Vörösmarty) téren áll a Haas-palota, aminek a helyét az elmúlt évtizedekben sem sikerült szépen betölteni, és sorolhatnám... Klösz Budapestje talán ellentmondásosabb, mint az a város, amit ma ismerünk, de minden ízében elegáns és büszke.

a műterem a harmadik emeletről nyílt, középen

A Ferences Bazár épületét a Ferences rend építtette Kéler Napóleon tervei alapján, 1876-ban. Több lépcsőházzal bír, a belső udvarban pedig olyan csend van, mintha nem is a Kossuth Lajos utcáról lenne a bejárat.
Az emléktábla avatás nagyon szép kezdeményezés, több ehhez hasonló kellene és nem mellesleg jó volt találkozni ismerősökkel, barátokkal is. Kövessétek az egyesület FB oldalát, az avatás előtt pl. szerveztek két sétát, amikor végigjárták Klösz életének fontosabb helyszíneit, talán lesz még belőle később is és persze a további programok miatt is érdemes...

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése