2015. május 11., hétfő

Az Iparművészeti Múzeum, pincétől a padlásig

A Lechner, az alkotó géniusz című kiállításhoz kapcsolódóan vasárnap családi nap volt az Iparművészetiben és meghirdettek két épületbemutató sétát is, pincétől a padlásig. Tavaly, amikor a lanternát láttam az udvarban, már írtam az épületről, úgyhogy most a történetére nem térnék ki, csak a friss képeket szeretném megmutatni. Maga az épület megunhatatlan (még hogy dadogás...), és bármennyi időt el tudnék tölteni benne, így a tegnapi kihagyhatatlan alkalom volt, mert sem a padláson, sem a kupola alatti tetőteraszon nem jártam még azelőtt. A kupolába sajnos nem lehetett felmenni. 

a felülvilágító középső kupolája
A kiállítási csarnok tetőzete. Lechner eredeti tervein mint "födött udvar"
a kupolába vezető lépcső
A padlástérben voltak nagyon régi pajzán rajzok és feliratok is, és kint a teraszon, a téglákon is bőven van kőműves, ács, tetőfedőtől származó "itt dolgoztunk/voltunk" firka akár száz évvel ezelőttről. 

(...) Vilmos bádogos itt dolgozott 1917 július 7-21-ig

A kupola csúcsdíszét, a lanternát 2011-ben emelték le, amikor életveszélyessé vált, a bajszos angyalok azóta az udvaron várják a felújítást és a visszahelyezést. 
  

Az alagsornak az a szakasza, amit mi láttunk, egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy közönséges pince. Egyrészt mert tágas, ráadásul fel van újítva, a falak itt is fehérre festve, csak talán kevesebb a dísz az oszlopokon, mint fentebb. Állítólag alatta még van(nak) másik szint(ek) is, de a legalsó nagyon vizes. 


Érdemes megnézni a kiállítást, én a séta után még egy csomó időt eltöltöttem a kiállítótérben. Az eredeti tervrajzok és fotók segítségével bemutatott munkáin kívül van néhány gyerekkori rajz Lechnertől, amiből egyszerre mindent megért az ember a mesterről (vagy legalábbis azt hiszi), de ki van állítva a Jungfer Gyulától származó postaláda is, amit a múzeumnak tervezett, van kép Lechnerről és Pártosról, még az építés idejéből a helyszínről, és a makett is látható az új épületszárny terveivel. A kiállítás május 31-ig van nyitva.

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához és 
itt követhetsz Instagramon.


2 megjegyzés :

  1. Mint sajnos oly sokszor korábban most is lemaradtam a csodáról (bár nem régiben sikerült a Szecesszió kiállítást még az utolsó nap elcsípni). Jó lenne ha valamelyik városnéző csapat szervezne újabb tetőtől a pincéig látogatást a múzeumban. Dönci bácsi (saját elnevezés-csupa szeretettel) biztos örülne ha újabb és újabb csapat szeretne bele ebbe az épületbe és az ő munkásságába.

    VálaszTörlés