2011. szeptember 21., szerda

Kicsinyke loft vidéken, kilátással a Badacsony-hegyre




A loft manapság trendi, menő benne lakni, irodát, műtermet, üzletet működtetni. A loftlakást, lehetőleg folyóra néző kilátással már én is rég felírtam a megvalósítandó projektek listámra. Szorosan a vidéki ház után áll, a második helyen. 
Ezeket a fotókat még a nyáron csináltam, július elején, amikor 32 fokban éppen elhagyni készültünk a települést. Azért lett belőle bejegyzés, mert tetszik, hogy nem dobták ki a régit, hanem vették a fáradságot és újjávarázsolták. És azért is, mert valószínűleg a pozitív üzenettől, amit hordoz, mindig jó kedvem lesz, ha meglátom ezeket a képeket. 




A földszintes, bazaltköves ház Badacsonytomaj határában áll és a szerény, marketinghez alkalmatlan felirat szerint fodrászat működik benne. Eredeti funkcióját tekintve valamilyen ipari létesítmény lehetett, talán a bazaltbányászat korából, esetleg raktár vagy mezőgazdasági épület, amely csodák csodájára túlélte a huszadik századot. És azért is imádom, mert valószínűleg nem kevés pénzbe került a felújítása, de még arra is maradt energia, hogy a bejárati ajtó feletti elmosódott, kiolvashatatlan feliratot megőrizzék, mintegy feladványként az utókornak, ha véletlenül valaki veszi a fáradságot és megáll előtte, hogy kibetűzze.











A 2600 lakossal büszkélkedő város egyébként Szent István király egykori vitézéről, Tomajról kapta a nevét, aki a környék ura volt. Itt állt a pálos rend kolostora, majd a szigligeti vár tartozékaként a törökök többször lerohanták. A későbbiekben az Esterházy hercegek kezébe került, benépesedett, s a természeti adottságokat és a remek fekvést kihasználva az itt lakók a halászatból, borászatból éltek. Két komphajót állítottak be, hogy a déli partot könnyebben elérjék és a portékák is könnyebben áramolhassanak.


Szemben a "koporsó-hegy".

A gazdasági fellendülést a bazaltbánya megnyitása hozta meg 1903-ban. 1909-re megépült a vasút, jöhettek a turisták, hogy a koporsó alakú hegy oldalában megcsodálják a bazaltorgonákat. A bánya 1965-ben húzta le a rolót, addigra lassan, szisztematikusan annyira tönkretették a hegy keleti oldalát, hogy a környezetvédők tiltakozására központilag leállították az üzemet. Mára a hegy tájvédelmi körzet, lehet jönni szürkebarátot kóstolni, meg muskotályt, bár én inkább az előzőt javaslom.




Ha körülnézünk az ingatlanpiacon, jelenleg ilyenekből lehet csemegézni kiadó/eladó loft címen, New Yorktól Rómáig: egy tipikus amerikai Manhattanben; kissé szokatlan az 1850-es építésű zsinagógában kialakított tér Londonban; a pesti egy 1914-es, téglagyárként és katonai kórházként is működött épületben kapott helyet; az olaszok pedig "ghetto stylish loft" címen hirdetik a 15. századi házban kialakított római lakást.

1 megjegyzés :

  1. Kedves Catflower!
    bárkit megkérdezett volna Badacsonytomajon, elmondták volna, hogy az épület szeszfőzde volt, még a 90-es években is.

    VálaszTörlés